Happy Hour september in het teken van de jeugd
Het programma van de avond bestond uit een forum, waaraan werd deelgenomen door Leen Looyen, technisch directeur van De Graafschap; Alex de Crook, coördinator van de jeugdopleiding; Luuk de Jong, spits van landskampioen FC Twente en exponent van het jeugdplan van De Graafschap en Sam Hendriks en Pjotr Parzyszek, huidige spelers van de B1 van de Superboeren. Gespreksleider was Wilco van Schaijk, voetbalcommentator en vorige maand ook betrokken bij het eerste Happy Hour van de businessclub.
SamenwerkingDe discussie werd ingeleid door een film waarin verschillende facetten van de jeugdopleiding voor het voetlicht werden gebracht. Op de vraag van Van Schaijk hoe een betaaldvoetbalclub in het huidige, moeilijke klimaat kan blijven bouwen op een gedegen jeugdopleiding, antwoordde Leen Looyen dat hij niet uitsluit dat De Graafschap in de toekomst een samenwerkingsverband aan zal gaan met een andere bvo, zoals bijvoorbeeld Twente en Heracles dat op dit moment ook al doen.
WincantonDe Berghse firma Wincanton heeft zich met ingang van 1 juli van dit jaar voor twee jaar als naamgever verbonden aan de jeugdopleiding van De Graafschap. Mede dankzij de steun van Wincanton is het mogelijk geworden te gaan werken met een videoanalyse-systeem, waarmee elke speler nauwkeurig op zijn sterke en zwakke punten beoordeeld kan worden. Volgens Luuk de Jong is het tegenwoordig voor een speler onmogelijk beter te worden zonder dit technische hulpmiddel: "Je hebt op deze manier een prima mogelijkheid je eigen spel te zien, terwijl je het eerst alleen moest doen met aanwijzingen achteraf."
OntwikkelingsplanLeen Looyen benadrukte dat in samenspraak met elke speler een persoonlijk ontwikkelingsplan wordt opgesteld, waarin haalbare doelen worden geformuleerd voor de toekomst. Voor de club is de grootste winst volgens de technische man te behalen met specialiseren en investeren in mentale training. "Om spelers vast te kunnen houden moeten wij als club zorgen voor goede faciliteiten, waarbij het van belang is dat we steeds kleine stapjes maken", aldus Looyen.
SchooldiplomaNaast het voetbal richt De Graafschap zich bij het begeleiden van jonge spelers ook op de scholing. Leen Looyen: "Alle jeugdspelers hebben de droom te slagen als profvoetballer, maar de realiteit is dat slechts een klein percentage deze droom waarmaakt. Dan is het wel van belang dat de spelers die uiteindelijk afvallen, gedegen zijn voorbereid om in de maatschappij aan de slag te gaan. Een schooldiploma is voor spelers van De Graafschap dan ook een must."
GastgezinnenOm in de toekomst jeugdspelers te binden die wat verder van Doetinchem af wonen, streeft De Graafschap er naar om enkele spelers onder te brengen bij gastgezinnen. Deze spelers zullen van maandag tot vrijdag dan bij een familie in de buurt van Doetinchem verblijven, waarna ze in het weekend naar huis gaan.
Goede mixOp de vraag wat nu bij het scouten van een jeugdspeler van groot belang is, anwoordde Leen Looyen dat er een goede mix moet zijn tussen mentaliteit en kwaliteit: een overschot van één van de twee zorgt er volgens hem voor dat een speler het uiteindelijk niet zal redden.
ToekomstDe slotvraag van Wilco van Schaijk aan de drie spelers was hun visie op de toekomst. De B-junioren Hendriks en Parzyszek hoopten beiden een basisplaats bij een club in de (sub)top te verwerven, maar het meest nuchtere antwoord kwam van ex-Superboer Luuk de Jong. Van Schaijk vroeg hem waar hij over vijf jaar hoopte te staan. De Jong: "Op mijn beide benen..."
Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht
Volgende wedstrijd
De vijverberg, Doetinchem
22
nov.
uur