Boeiend Happy Hour van Persoonality
Business Club-voorzitter Willem Marks maakte van de gelegenheid gebruik om Willem Tieben, scheidend trainer van het Business Club voetbalteam in het zonnetje te zetten. Na negentien jaar trouwe dienst ontving hij van aanvoerder Ben Groot Roessink een warm afscheidswoord en een attentie voor zijn jarenlange inzet.
Dat het Nederlands elftal volgend jaar in Zuid-Afrika een gooi naar de wereldtitel zal doen, kan u niet ontgaan zijn. Tjerk Wiggers van de Doetinchemse firma 4U Events biedt de leden van de Business Club 100 VIP-arrangementen aan, die bestaan uit een veertiendaags verblijf in de Regenboognatie, drie wedstrijdbezoeken in Johannesburg, ontbijt en diners, vervoer en volledig verzorgde reisleiding.
Cees Marbus van Persoonality onderstreepte direct aan het begin van zijn verhaal dat deze veranderende tijden vragen om een ander personeelsbeleid. Door in te spelen op persoonlijke aandacht en het leveren van kwaliteit is Persoonality uitgegroeid tot een toonaangevende speler op het gebied van payrolling, reïntegratie en HRM-vraagstukken in het algemeen. Marbus trok een parallel tussen voetbal en het bedrijfsleven door te zeggen dat een trainer, net als een ondernemer, onmogelijk alle touwtjes in handen kan hebben: Persoonality is bij uitstek de specialist om de ondernemer taken op het gebied van payrolling uit handen te nemen, iets dat onder meer blijkt uit het feit dat Persoonality haar diensten verleent aan 1.100 bedrijven in veertig verschillende branches.
Ook Jan van Halst trok in zijn verhaal een parallel tussen de voetbalsport en het bedrijfsleven en richtte zich hierbij voornamelijk op de communicatie. Nadat hij als actief voetballer was gestopt bij FC Twente, ging hij de commerciële afdeling van de Enschedese club versterken, om er later zelfs in vaste dienst te treden. Tegenwoordig is de geboren Utrechter manager commerciële zaken. Kern van zijn verhaal over communicatie was zijn ervaring dat wanneer je iets op de televisie zegt, mensen dit automatisch geloven. Ter ondersteuning haalde hij een voorbeeld aan waarbij hij vijf minuten vóór een televisie-uitzending, zonder de wedstrijden te hebben bekeken, een analyse gaf van een wedstrijd. Na afloop werd hij tot zijn eigen verbazing gebeld door de KNVB om eens een klas trainers in spe een kijkje te geven in zijn analytische geest...
Van Halst noemde variatie het toverwoord bij een gedegen communicatie. Ter illustratie noemde hij twee voormalige trainers van hem, Co Adriaanse en Hans Meyer. Adriaanse had de gewoonte na een wedstrijd de spelers elkaar te laten becijferen. Al snel begonnen notoire grappenmakers als Richard Witschge en Aron Winter de boel te saboteren waardoor het effect compleet verdween. De Oost-Duitser Hans Meyer had daarentegen de gewoonte na een nederlaag de kleedkamer als een bulderende sergeant-majoor te betreden, wat er in het begin toe leidde dat de spelers als jonge honden tekeer gingen op het trainingsveld. Dit trucje bleek echter ook geen lang leven beschoren: na enkele nederlagen zag Paul Bosvelt de bui op maandag al hangen en betrad hij de kleedkamer met wattenstaafjes in zijn oren. Van Halst probeert hiermee duidelijk te maken dat het voor managers noodzaak is te variëren in hun aanpak; geen enkele manier van werken is eeuwig houdbaar.
Een andere eigenschap die Van Halst bestempelde als zeer belangrijk is het vermogen in te zien welke kwaliteiten je hebt en over welke je juist niet beschikt. In zijn periode als FC Utrecht-speler zat hij op een dood spoor, waarna hij zich tot assistent Willem van Hanegem richtte met de vraag wat hij nu het beste kon veranderen in zijn spel. "De bal veroveren en zo snel mogelijk inleveren bij iemand die wél kan voetballen", was het duidelijke commentaar van De Kromme. Met deze woorden in zijn achterhoofd heeft Van Halst het uiteindelijk vijftien jaar weten vol te houden als profvoetballer. Dat het ook voor trainers en managers belangrijk is te onderkennen over welke kwaliteiten je niet beschikt zag Van Halst toen hij trainde onder Ronald Koeman: als trainer van Ajax formeerde hij een groep mensen om hem heen die beschikten over kwaliteiten die hij zelf niet had: hij onderkende dus zijn eigen tekortkomingen en durfde zijn werkwijze hierop aan te passen. Koeman onderkende dus het belang van variatie, inderdaad: het toverwoord van Jan van Halst.Het buffet na afloop werd verzorgd door Buitencentrum Kerkemeijer uit Borculo.Meer informatie over Persoonality? Kijk op www.persoonality.nl
Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht
Volgende wedstrijd
De vijverberg, Doetinchem
10
jan.
uur