Grasmat op De Vijverberg grondig gerenoveerd en opnieuw ingezaaid
De grasmat op De Vijverberg kreeg tijdens de afgelopen voetballoze periode in de zomer een grondige renovatie. Grasmeester Geert Olthuis pakte samen met zijn team van vrijwilligers de schop in handen en renoveerde de boel flink.
Bodemscan
"Ik ben ruim een jaar werkzaam als grasmeester bij de Graafschap en in die tijd werd mij duidelijk dat er bepaalde problemen met de grasmat en bodem waren", legt de grasmeester uit. "Het grootste probleem was de afwatering van de toplaag en de drainage. Om dit goed in kaart te krijgen hebben we een bodemscan laten uitvoeren van de grond in het stadion. Met behulp van een bodemscan konden we precies in kaart brengen wat er aan de bodem mankeerde en welke maatregelen we moesten treffen om de toplaag weer geschikt te maken voor de komende jaren." Uit de scan bleek volgens Geert dat de onderbouw van de grasmat in het stadion niet meer voldeed aan de KNVB-normen. Onder andere de pH-waarde (zuurgraad, red.) was niet in orde en het leemgehalte te hoog. "Het was een sluimerend probleem dat in de loop der jaren steeds erger werd en duidelijker zichtbaar bij heftige stortbuien."
(Tekst loopt door onder de foto)
Projectgroep opgericht
Besloten werd vervolgens om toch actie over te gaan. Er ontstond een projectgroep bestaande uit een aannemer, adviseur, grasspecialist en Geert om samen tot een plan van aanpak gekomen. "Na de uitschakeling in de play-offs is aannemer en sponsor Hofmeijer uit Voorst 16 mei gestart met het verwijderen van de toplaag tot ongeveer drie centimeter diep", legt Geert het plan van aanpak uit. "Hierna hebben ze de oude zode kapot gevreesd en deze tot een diepte van vijftien centimeter gespit. Uit de bodemscan bleek dat de bodem aan de zijde van de Spinnekop er het slechts aan toe was. Hier is de toplaag tot een diepte van twintig centimeter verwijderd."
Drainage ook aangepakt
De drainage in het veld was ook aan vervanging toe: "Deze was op een flink aantal plekken beschadigd. Om de drainage optimaal te kunnen laten werken moet deze op een diepte van ongeveer zestig centimeter liggen. Dit is onder de veldverwarming die op een diepte van 25 centimeter ligt. Om iedere drie meter, in de lengte van het veld, zijn de slangen van de veldverwarming opgezocht en verwijderd. In de ontstane sleuven zijn, op de juiste diepte, de nieuwe drainagebuizen gelegd en vervolgens opgevuld met zand. Hierboven op zijn de slangen van de veldverwarming gelegd en daarna werden de sleuven afgevuld met zand tot tien centimeter onder het maaiveld."
(Tekst loopt door onder de foto)
Toplaag verbeterd
"Ook de toplaag is verbeterd met 500 ton zand van onze sponsor Netterden Zand & Grind uit Gendringen", aldus de grasmeester. "Dit zand hebben ze speciaal uit Duitsland laten komen en sloot perfect op onze toplaag met de juiste pH-waarde." Na het aanbrengen en doormengen van het zand, egaliseren van het veld, terugplaatsen van de sproeiers, toedienen van de voorraadbemesting en het controleren van de veldverwarming is het veld ingezaaid. "Ook hier is over nagedacht", vertelt Geert. "Het veld is in twee etappes gezaaid. Eerst werd het veld gezaaid met Veldbeemd. Veldbeemd is een sterke zodevormer maar is een trage kiemer/hersteller. Een week later is er gezaaid met Engels Raai dit is een snelle kiemer/hersteller. Samen zullen ze een sterke dichte zode gaan vormen. De nieuwe uniforme toplaag zal zorgen voor een egale grasgroei en meer speelzekerheid. Na deze ingrijpende renovatie zal de grasmat van de Vijverberg weer jaren meegaan!"
Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht
Volgende wedstrijd
De vijverberg, Doetinchem
22
nov.
uur