Update De Graafschap Jeugdopleiding inzake coronavirus: individueel programma op maat
De spelers van De Graafschap Jeugdopleiding zitten vanwege de maatregelen omtrent het coronavirus thuis en werken daar via een aangepast programma aan de individuele ontwikkeling. De maatregelen die eerst golden tot en met maandag 6 april werden vorige week verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat betekent dat er geen activiteit op en rondom De Bezelhorst plaatsvindt; geen trainingen, wedstrijden en bijeenkomsten.
Jeugdcompetities stopgezet
Daarbij maakte de KNVB onlangs bekend dat de jeugdcompetities zijn stopgezet. De bekertoernooien en competities worden dus niet uitgespeeld; behaalde resultaten tellen niet mee. Na de herinrichting van de jeugdcompetities wordt de indeling voor het seizoen 2020/’21 op een later moment bekendgemaakt. Komend seizoen wordt in ieder geval gestart met een nieuw team; De Graafschap O18 (in plaats van de O19).
Voor nu betekenen de maatregelen concreet dat onze jeugdteams niet meer in groepsverband trainen. Wij volgen de richtlijnen van het RIVM en de KNVB en houden de situatie iedere dag nauwlettend in de gaten. Als het weer toegestaan is om in groepsverband te trainen, wordt wellicht in een later stadium besloten om oefenwedstrijden of toernooien te gaan spelen. Te allen tijde gaat de gezondheid van onze spelers en staf voor.
"We werken met een programma op maat"
Onze staf is, na de coronamaatregelen, druk aan de slag gegaan met een programma voor de jeugdspelers. We gaan in gesprek met Wouter Stronks, coördinator van onze jeugdopleiding en trainer van de O13.
Wouter, wat gebeurde er in de eerste dagen na de corona-uitbraak in Nederland?
"We hebben contact gezocht met spelers en ze diverse challenges voorgelegd. Daarnaast hebben we voor de midden- en bovenbouw-teams gelijk een loop- en krachtprogramma opgesteld. Bij de speler ligt nu de verantwoordelijkheid. Ondanks alle maatregelen is het tegelijkertijd een mooie kans om jezelf als speler verder te ontwikkelen. Als trainer ben je verantwoordelijk dat je samen met de speler het proces gaat monitoren. We houden middels beeldbellen wekelijks contact met de spelers."
Wat is er na vorige week veranderd?
"Sinds we weten dat de maatregelen in ieder geval tot en met 28 april gelden, werken we met een programma op maat. Via dit programma ontwikkelt de speler zich op de vier bouwstenen: techniek, tactiek, mentaal en fysiek. Aan het begin van de week moet de speler een weekplanning maken. Aan de hand van de thema’s die de trainer met hem heeft gedeeld, waarbij duidelijk wordt wat en wanneer de speler iets gaat doen, heeft de speler aan het einde van de week aan iedere bouwsteen gewerkt. Minimaal drie keer per week moeten de spelers een technische training uitvoeren, waarbij de trainers ze stimuleren en inspireren. De thema's worden bepaald door de trainers, zodat de speler de komende weken zich technisch breed ontwikkelt. Vooral Mathijs de Waard is als trainer veel bezig geweest met het technische gedeelte. De oefenvormen bedenkt de speler zelf."
"Op tactisch vlak worden spelers en teams geanalyseerd en zijn de spelers onder meer bezig om hun eigen idolen in kaart te brengen, gaan ze spelprincipes van bekende topteams inzichtelijk krijgen en gaan ze op zoek naar verschillende manieren van aanvallen, verdedigen en omschakelen. Het mentale gedeelte heeft betrekking op zelfreflectie, zelfinzicht, zelfcontrole en zelfvertrouwen. Onze trainers worden daarbij ondersteund door Paul van Zwam en Sam Frijnts van Topsportcompany, dat gericht is op topsportbegeleiding. Op het gebied van fysiek vindt er twee keer per week een training van ongeveer drie kwartier plaats, door middel van beeldbellen, tussen de fysiektrainer/fysiotherapeut en de spelers. We werken hierbij samen met Fysiotherapie Engelaar en onze loop- en coördinatietrainer Jeroen Reintjes. De fysieke trainingen zijn per individu afgestemd op fitheid, blessureverleden, biologische leeftijd en kalenderleeftijd."
Verhaal gaat verder onder de video
Onze O9 hield zich afgelopen week bezig met verschillende challenges, nu er de komende tijd niet gevoetbald wordt
Welke opdrachten waren er en hoe werden ze uitgevoerd? In deze video zie je onze Superboeren in actie
Prima gewerkt, boys! #bliefthuus pic.twitter.com/KweVXPTJFX
— De Graafschap Jeugdopleiding (@DeGraafschapJO) March 22, 2020
Waar moet het programma op maat toe leiden?
"We hopen met dit programma meer structuur aan te bieden, daarnaast zien wij nu kansen om de zelfregulatie en discipline bij de spelers te vergroten. Op technisch vlak, dat gebaseerd is op het Wiel Coerver-leerplan, willen we de spelers verder bijscholen. Maar ook fit blijven en werken aan het mentale aspect zijn belangrijk. De spelers vullen één keer per week een vragenlijst in; hoe en wat hebben ze getraind, hoe is het gevoel daarbij? Dat bestand wordt geüpload in een database voor de trainers. De verantwoordelijkheid om fit te blijven en om je op technisch en mentaal vlak door te ontwikkelen ligt bij de speler zelf en vergt een stuk discipline. De huidige periode biedt kansen om bepaalde aspecten, waar normaal gesproken minder aandacht voor is, verder te ontwikkelingen. Daarbij doen we een beroep op de zelfredzaamheid, eigen verantwoordelijkheid, discipline en creativiteit van de spelers. Het programma op maat biedt structuur, een richting, maar hoe je gaat oefenen – op straat, in de tuin of binnen – en welke oefenvormen je gaat doen, dat bepaalt de speler zelf. Daarnaast is dit programma een minimum. Het advies aan de speler is om meer te doen dan dit programma en je dan vooral te richten op het doorontwikkelen van je kernkwaliteiten."
Hoe verandert deze coronacrisis de werkweek van de trainers?
"Wij hebben sinds het begin gezegd: 'niets doen is geen optie'. We moeten aan de slag blijven; contact houden met de spelers (ze motiveren en stimuleren), challenges bedenken en werken aan het programma op maat. We willen meer de nadruk leggen op de individuele ontwikkeling. Elke trainer heeft individuele gesprekken met spelers om het proces te monitoren. Daarnaast gebruiken we het team om het individu uit te dagen. Elke lichting heeft een groepsapp, waarin spelers elkaar video’s sturen en uitdagen met nieuwe bewegingen of oefenvormen. Ook nemen de trainers regelmatig een video op, waarin ze een challenge voorleggen aan de spelers. Buiten het beïnvloeden van spelers om, zijn wij ook bezig met onze eigen ontwikkeling. We nemen op dit moment wekelijks deel aan een online cursus over videoanalyse, gegeven door Hans van Dijkhuizen. Daarnaast heeft elke jeugdtrainer de afgelopen twee weken samen met een trainer van Excelsior, in het kader van kennisuitwisseling, een opdracht gemaakt over het analyseren van wedstrijden en het voorbereiden en geven van individuele- en teamtrainingen."
Tot slot: hoe zien de komende weken eruit?
"Tot en met 28 april vindt er geen enkele activiteit op De Bezelhorst plaats. We kunnen het individuele programma op maat verlengen als de maatregelen daar om vragen. We houden in ieder geval altijd rekening met de richtlijnen van het RIVM."
#bliefthuus
Onze jeugdtrainers volgden vanmiddag een online sessie over video-analyse #talent #opleiden https://t.co/0QQyjkUzPV
— De Graafschap Jeugdopleiding (@DeGraafschapJO) March 27, 2020
Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht
Volgende wedstrijd
De vijverberg, Doetinchem
22
nov.
uur