U heeft momenteel geen verbinding.
Nieuws


Column Dennis te Braak


Dennis te Braak, Hoofd jeugdopleidingen van De Graafschap Pincvision Voetbalacademie, zal u dit seizoen op de hoogte proberen te houden van de ontwikkelingen binnen onze voetbalacademie. Deze column zal in het teken staan van accommodatie en facilitaire zaken. Bent u benieuwd naar visie van Dennis over deze onderwerpen? Lees dan snel de onderstaande column.

Eigen ervaring

Als tien jarige jongen werd ik gescout door De Graafschap, we voetbalden bij “Groot Hagen” op geweldige speelvelden en er waren voldoende kleedkamers voor het aantal teams dat we in die tijd hadden. Daarna zijn wij verhuisd naar “Sportpark Zuid”, facilitair gezien was het daar behelpen. Er waren te weinig speelvelden voor het aantal teams maar gelukkig mochten we met onder 19 onze wedstrijden in het stadion spelen. Tegenwoordig, op “Sportpark De Bezelhorst”, kampen we met een structureel tekort aan speelvelden en kleedkamers.

De jeugdopleiding van De Graafschap heeft op voetbaltechnisch en organisatorisch gebied in die jaren met vallen en opstaan een goede ontwikkeling doorgemaakt. Met goedwillende betaalde krachten en voornamelijk vrijwilligers werd dag en nacht hard gewerkt om alles draaiende te houden. Daarentegen heeft in diezelfde tijd de accommodatieontwikkeling stilgestaan. Om de doelstellingen voor de komende jaren 'Winnen' en 'Samenwerking met de ouders te verbeteren' optimaal te laten ontwikkelen dient De Graafschap een stap te maken in de accommodatievoorziening.

Huidige situatie

Hedendaags voetbalt de jeugd van De Graafschap Pincvision Voetbalacademie op verschillende terreinen. De trainingen vinden plaats bij V.V. Doetinchem en de onder 17 en onder 19 spelen hun thuiswedstrijden op de velden van S.V. Babberich/Liemers. Echter is het uitwijken naar DZC’68, V.V. Viod en in de wintermaanden zelfs naar AZSV, DZSV en Sportclub EDS uit Ellecom werkelijkheid. De positieve bijdrage die geleverd wordt door werknemers, vrijwilligers en deze clubs in betrokkenheid en opoffering wordt dan ook zeer gewaardeerd door De Graafschap.

Ondanks het positieve gevoel wat de voetbalacademie bezit bij deze samenwerking, is het op dit moment lastig om de eigen cultuur uit te dragen. Tegenstanders spelen weliswaar tegen De Graafschap, maar kleden zich om bij de plaatselijke amateurs. De Graafschap Pincvision Voetbalacademie doet haar uiterste best om de banden met de regio te onderhouden. Zelf gastheer zijn behoort niet tot de mogelijkheden, daarom wijkt de jeugd regelmatig uit naar clubs binnen de regio om het contact te versterken.

Onze visie op de toekomst

Accommodatie en materiaal; de meest tastbare factor.

De kwaliteit en het succes van een jeugdopleiding wordt ook in belangrijke mate bepaald door de infrastructuur die De Graafschap ter beschikking heeft. Als meest zichtbare en tastbare component oefent de accommodatie, vanaf het eerste contact, een niet te onderschatten invloed uit op de kwaliteitsperceptie van alle betrokkenen. De accommodatie en het materiaal hebben niet alleen een impact op de kwaliteitservaring van de spelers, ze bepalen ook in belangrijke mate de tevredenheid van de begeleiders. Wanneer deze medewerkers niet optimaal kunnen functioneren, omwille van een gebrekkige werkomgeving, zal dit immers directe gevolgen hebben voor de aangeboden dienstverlening.

Een moderne en aantrekkelijke accommodatie kan doorslaggevend zijn bij de keuze van een bepaalde jeugdopleiding of club. Desondanks wordt, in het kader van de KNVB, bij evaluatie van de infrastructuur voornamelijk gefocust op de functionele aspecten. Dit betekent dat de accommodatie het opleidings,- en dienstverleningsproces zo goed mogelijk moet ondersteunen. Naast wedstrijd en trainingsvelden, vraagt dit ook andere materiële voorzieningen, die een kwaliteitsvolle opvang en begeleiding van spelers en ouders, ook naast het veld, moeten mogelijk maken. Hierbij wordt onder meer gedacht aan de beschikbaarheid, alsook geschiktheid, van kleedkamers, een kantine, een secretariaat, een vergaderzaal, medische en andere operationele ruimtes.

Planning en beheer van een jeugdcomplex

Rol van de overheid

Het is allereerst een noodzakelijke vereiste dat er gevoetbald kan worden binnen een veilig en wettelijk kader. De gemeente of provinciale overheid dient er op toe te zien dat de accommodatie zich situeert op gronden die dit effectief toelaten. Daarnaast staat de gemeente of de stad ook in voor de realisatie van een veilige omgeving. Hierbij dient aandacht geschonken te worden aan de aanleg van toegangswegen en parkeerplaatsen. De realisatie van een veilig en wettelijk kader kan dus beschouwd worden als een eerste, wellicht aanzienlijke, maar vanzelfsprekende ondersteuning van de lokale overheid.

Anderzijds vraagt de aanleg van velden, alsook de installatie van ondersteunende accommodatie een serieuze financiële inspanning van de club. Dergelijke investeringen nemen veelal een belangrijke hap uit het werkingsbudget van de club en haar jeugdopleiding. De vraag dient gesteld of het evenmin de taak is van de gemeentelijke of provinciale overheid om, naast het creëren van een wettelijk en veilig kader, te investeren in een kwaliteitsvolle sportinfrastructuur.

Over het algemeen verdient De Graafschap, en in het bijzonder De Graafschap Pincvision Voetbalacademie, alleszins veel beter. De infrastructuur van De Graafschap is erg gedateerd. Zowel het eerste elftal als de jeugdopleiding “zwerft” al jaren door de regio. Gezien de veiligheid en hygiëne voldoet de accommodatie bij De Bezelhorst niet meer om talrijke jeugdspelers, selectiespelers en kader in kwaliteitsvolle omstandigheden op te vangen laat staan voetballen.

Als wezenlijk onderdeel van het lokale netwerk, met een belangrijk sociaal – maatschappelijke waarde, dient de jeugdwerking van De Graafschap maximaal ondersteund te worden. Naast het scheppen van een veilig en wettelijk kader, dient de gemeente of de stad dan ook de nodige inspanningen te leveren om sportbeoefening van de jongeren in optimale omstandigheden te laten verlopen. Een goede accommodatie is bovendien een belangrijke voorwaarde voor een gezond verenigingsklimaat.

Algemene kenmerken van een kwaliteitsvol jeugd/trainingscomplex

Met betrekking tot het algemeen beheer van een jeugd/trainingscomplex, kunnen enkele aandachtspunten naar voor geschoven worden die invloed hebben op het kwaliteitsgemak, zeg maar het comfort of gebruiksgemak van de gebruikers.

Het wij- en thuisgevoel, de cultuur van de jeugdopleiding, zal op zijn minst positief beïnvloed worden wanneer de jeugdactiviteiten (trainingen, wedstrijden en nevenactiviteiten) plaatsvinden op één locatie. Dit “thuisgevoel” zal nog meer geaccentueerd worden wanneer de jeugdopleiding samen met de eerste selectie de enige gebruiker is van het voetbalcomplex. Daarnaast kunnen ook enkele praktische redenen aangehaald worden die pleiten voor één, centraal gelegen, jeugdcomplex.

Een goede bereikbaarheid is een belangrijk pluspunt bij het scouten en selecteren van nieuwe (jeugd)leden. Uiteraard speelt de ligging van het jeugd/trainingscomplex hierbij een belangrijke rol. Voor jeugdspelers dient in belangrijke mate rekening gehouden worden met bereikbaarheid per fiets, alsook met het openbaar vervoer. In de meeste gevallen gebeurt het eerste bezoek aan de accommodatie echter per auto, waardoor een duidelijke bewegwijzering van de openbare weg gewenst is. Bovendien vergemakkelijkt het ook de bezoekers (o.a. tegenpartij, pers, vrienden en familie) om snel de weg naar het jeugdcomplex te vinden. Ook de interne signalisatie dient in deze context geplaatst te worden (o.a. kleedkamers, velden, kantine en medische ruimte).

Een gevoel van veiligheid kan op verschillende manieren gecreëerd worden. De permanente aanwezigheid en het toezicht van een “materiaal – accommodatie beheerder” kan hieraan in zekere zin tegemoet komen. Daarnaast kan de toegang tot een jeugdcomplex beter gecontroleerd worden wanneer het volledige complex omheind is en er gewerkt wordt met één centrale ingang.

Het is aan De Graafschap om de nodige maatregelen te nemen om het welzijn van haar leden (spelers, trainers en andere werknemers) te bevorderen. Met andere woorden dient De Graafschap ervoor te zorgen dat de veiligheid, de gezondheid en het algemeen welzijn van alle leden gewaarborgd zijn.

Verplaatsbare doelen en energiebesparende maatregelen met een positieve invloed op het budget

In het kader van het veiligheidsbeleid in een voetbalclub dient ook expliciet gewezen te worden op het gebruik van verplaatsbare doelen. (klein, middel en grote doelen). Er zal dan ook een protocol geschreven moeten worden hoe met doelen om te gaan en waar ze na een training zouden moeten staan.

Willen we in de toekomst verder kunnen voetballen in een gezonde omgeving, dan zullen we aandacht moeten besteden aan energiebesparende maatregelen. Deze maatregelen zullen automatisch leiden tot een besparing van de energielasten, wat bovendien een gunstig effect heeft op de financiële balans van bijvoorbeeld de jeugdopleiding. Met andere woorden, deze inspanningen hebben een dubbel effect.

Een besparing op het watergebruik kan bijvoorbeeld gerealiseerd worden door het gebruik van doorstroombegrenzers en zelf uitschakelende doucheknoppen, maar zeker ook door jeugdspelers aan te geven niet onnodig lang onder de douche te blijven staan. De stookkosten kunnen verminderd worden door het instellen van kloktijden, het invoeren van lage nacht- en optimale dagtemperatuur en het gebruik van thermostatische radiatorkranen. De verlichting besparende maatregelen kunnen geconcretiseerd worden door het plaatsen van spaarlampen, bewegingsschakelaars, tijdsklokken en dimmers. Wanneer je streeft naar een dagopleiding voor de jeugdspelers zullen ook de veldverlichting kosten dalen.

Tenslotte moeten we binnen De Graafschap streven naar een totaalontwikkeling van de voetballers. Hierbij moeten we een stimulerende rol spelen met betrekking tot milieubewust gedrag. Een schoon jeugd/training complex is hierbij het uitgangspunt. Het gebruik van vuilnisbakken en respect voor alle materialen en groenvoorzieningen, zijn verantwoordelijkheden die wij de voetballers moeten opleggen.

Kwaliteitsvolle velden als voorwaarde om te presteren

De beschikbaarheid van voldoende kwaliteitsvolle training- en wedstrijdvelden is van primair belang en draagt in belangrijke mate het succes van een jeugdopleiding en het resultaat van de selectie. Gelet op het groot aantal spelers en teams, alsook op de minimale trainingsgelegenheid die voor elke lichting dient gecreëerd te worden, is het noodzakelijk dat een jeugdopleiding beschikt over minimaal aantal velden.

Dit houdt in dat een betaalde vereniging voor haar jeugdopleiding van minstens vier grasvelden en één kunstgrasveld dient te voorzien. De eerste selectie en beloften dienen daarbij ook over minimaal twee velden te beschikken. De kwaliteit van de (kunst)grasvelden wordt, naast de belasting, ook grotendeels bepaald door het onderhoud. Een drainage- en besproeiingssysteem is in onze gebieden meestal nodig om de kwaliteit van de grasmat te verzekeren tijdens uiterst natte en droge perioden. Daarnaast zal de aanwezigheid van een kunstgrasveld toelaten om de andere grasvelden tijdens slechte weersomstandigheden enigszins te sparen.

In het kader van veelzijdig opleiden in het talentenplan en onder alle omstandigheden kunnen te trainen vanaf het basisplan zou een indoorhal of de beschikking over een zaal geen overbodige luxe zijn.

Investeren in kunstgras en/of versterkte grasvelden

Investeren in kunstgras kan vanuit verschillende invalshoeken beargumenteerd worden. In de eerste plaats is er een belangrijke sporttechnische reden: een optimale interactie tussen speler, bal en terrein komt de succesbeleving van het aanleren van vaardigheden ten goede. Anderzijds kunnen ook economische argumenten aangedragen worden die het gebruik van volledig kunstgras of gedeeltelijk kunstgras mee ondersteunen.

  • Meer speeluren;
  • Ruimte besparing;
  • Kwaliteit van activiteiten liggen gemiddeld hoger.

Ook in kunstgras bestaan er belangrijke verschillen in kwaliteit. Algemeen wordt de kwaliteit van een kunstgrassysteem bepaald door de volgende criteria:

  • De kunstgrasmat;
  • De onderbouw;
  • De serviceafwerking;
  • Het onderhoud.

Combinatie van kunst- en natuurgras

Vandaag wordt ook vaak gekozen voor de combinatie van kunst- en natuurgras. De “DD Grassmaster, XtraGrass” zijn modelvoorbeelden van dergelijk verstevigd natuurgras. De belangrijkste doelstelling van de ontwikkelaars was om het gebruik van het natuurlijk grasveld te optimaliseren door middel van kunstgras, zonder evenwel te raken aan de speltechnische eigenschappen van een natuurlijk veld. Op een onderbouw, op basis van gekalibreerd drainerend zand, worden ongeveer 20 miljoen kunstgrasvezels in de grond geïnjecteerd en gecombineerd met natuurgras. Daardoor ontstaat bij dit type van veld een extreme stabiliteit(voor het doel, middencirkel en de zone lijnrechter), een optimale waterdoorlatendheid, een effen terrein over de gehele oppervlakte en een verhoogde speelcapaciteit (van maximum 250 uren naar 800 á 900 uren op een “DD Grassmaster”).

Al met al heeft De Graafschap op facilitair gebied nog een lange weg te gaan richting optimale voorwaarde om (jeugd) voetballers goed te kunnen begeleiden op topsportniveau. 

Dennis te Braak

Hoofd jeugdopleiding De Graafschap Pincvision Voetbalacademie


Nieuwsoverzicht
Deel dit nieuwsbericht

Volgende wedstrijd

De oude meerdijk, Emmen

FC Emmen
ma
25
nov.
20:00
uur
De Graafschap
De Graafschap
Stadion de Vijverberg
Lijsterbeslaan 101A
7004 GN Doetinchem
ROUTE
Contact
  • bel de superboeren:
  • (0314) 36 84 50
  • Openingstijden:
  • Ma t/m vr: 09:30 uur – 12:30 uur
  • Op dagen waarop De Graafschap een thuiswedstrijd speelt, is de receptie geopend van 12.00 tot 20.00 uur.

  • Of stuur een email:
  • [javascript protected email address]
Ontwerp Realisatie: a&m impact internetdiensten
loading spinner